Vervoer Gooi en Vechtstreek is er voor iedereen die niet zelfstandig kan reizen. Ook met rolstoel of scootmobiel kunt u natuurlijk bij ons terecht. In onze speciale rolstoelbussen kunnen wij u zittend in uw rolstoel vervoeren.
Onze chauffeurs hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Om u veilig in uw rolstoel te kunnen vervoeren, gelden er wel specifieke voorwaarden. Overigens blijft vervoer op een vaste zitplaats de veiligste manier van vervoer. Wij raden u daarom aan om altijd gebruik te maken van een vaste zitplaats, als u daartoe in staat bent.
Doorgeven bij reserveren van de rit
Reist u voor het eerst met een rolstoel of scootmobiel of is er iets veranderd aan uw rolstoel? Geef dat dan altijd door bij het reserveren van uw rit. Zo helpt u ons om het juiste vervoer te regelen. Ook horen wij het graag als er aanvullende zaken zijn, waar de chauffeur rekening mee kan of moet houden.
Roelstoel vastzetten op 4 punten
Voor een veilig rolstoelvervoer moet de chauffeur uw rolstoel goed kunnen vastzetten. De standaard hiervoor is de ISO-norm 7176-19. Is uw rolstoel op vier punten voorzien van haaksymbolen? Dan voldoet uw rolstoel aan de norm en kunnen wij u veilig in uw rolstoel vervoeren.
Heeft uw rolstoel geen of minder dan vier haaksymbolen? Kijk dan of in de handleiding van uw rolstoel staat op welke (andere) punten de chauffeur de rolstoel veilig kan vastzetten. U kunt ook contact opnemen met de leverancier van de rolstoel.
Overstappen naar vaste zitplaats
Het is altijd aan de chauffeur om te bepalen of uw rolstoel veilig is voor vervoer. Dat geldt ook voor aangepaste rolstoelen, als die niet zijn goedgekeurd volgens de ISO-norm.
Vindt de chauffeur het niet veilig? Dan kunt u alleen gebruik maken van ons vervoer als u overstapt naar een vaste zitplaats. Uw rolstoel gaat dan mee als bagage. Alleen dan kunnen wij u en de andere passagiers veilig vervoeren.
Reizen met scootmobiel
Reizigers met een scootmobiel kunnen in principe altijd overstappen naar een vaste zitplaats. Een scootmobiel mag de chauffeur daarom alleen als bagage meenemen. Vanwege de veiligheid laat de chauffeur u altijd buiten de auto af- en opstappen van uw scootmobiel.
De chauffeur helpt u bij de zijdeur om over te stappen van uw scootmobiel naar de auto. Instappen via de lift van de rolstoelbus is ook mogelijk, onder begeleiding van de chauffeur.
Draag zelf bij aan veilig vervoer
De Code Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden (Code VVR) is de leidraad voor veilig vervoer. Daarin zijn ook een aantal zaken beschreven waar u zelf op kunt letten. Daarmee kunt u (en uw begeleider) bijdragen aan veilig vervoer. Het Sociaal Fonds Mobiliteit heeft hiervoor een handige checklist gemaakt.
Ga naar de checklist van het Sociaal Fonds Mobiliteit.